ALS JE VOOR JEZELF GEEN DOELEN STELT, DAN IS ALLES GOED… TOCH?

Waarom moet je jezelf en je bedrijf een doel stellen? Omdat je dan iets hebt om naar toe te werken. Door het stellen van een doel kun je meer bereiken dan je zelf ooit voor mogelijk hebt gehouden. Dit geldt voor jezelf privé en natuurlijk ook zakelijk.

Deze doelen kunnen van alles behelzen: dat je in een 2024 minimaal een omzet haalt van 5 miljoen met een winst voor belasting van €800000-.? Dat is een concreet, specifiek doel, dat meetbaar is. Is het acceptabel? Dat hangt van allerlei omstandigheden af (bijvoorbeeld: wat doet je bedrijf nu, qua omzet, zijn er kansen, wat doet de concurrentie). Is het een realistisch doel? Dus kan je team er daadwerkelijk iets aan doen om dit doel te halen?

SMART?

Oftewel, is je doel SMART? Ook zo’n woord waar je mee dood gegooid wordt en eigenlijk wel moet weten wat het betekent. Kijk even 3 minuten naar dit filmpje, dan ben je helemaal bij.

Wanneer je je doelen wat verder in de toekomst plaatst, dan dwing je jezelf om na te denken over de richting van je bedrijf. Waar zou je willen staan en welke stappen moet je allemaal nemen om hier te komen?

Niet te doen! Dit denk je misschien, maar neem er eens de tijd voor. Je stelt de doelen in eerste instantie voor jezelf op, dus bedenk wanneer je tevreden bent of wat er nodig is. Houd dan in het achterhoofd wat Bill Gates zei: “Most people overestimate what they can achieve in a year and underestimate what they can achieve in ten years.”

En haal je je doelen dan?

Vanuit je langetermijndoel werk terug naar een driejaars doel en een jaardoel, tenminste, zo doe ik het. En? Komt dat uit? Bij mij? Nooit. Meestal haal ik mijn doel pas twee jaar nadat ik het in eerste instantie bedacht had. Soms drie jaar later. Soms nooit. Maar heeft geeft me wel richting en motivatie. En het geeft ons team een idee waar we naar toe willen met ons bedrijf.

En dan nog een Vlaams spreekwoord

Als je een doel stelt ga er dan voor. Zie het als voldongen feit dat je dit doel MOET halen. Als je er een halfbakken goed voornemen van maakt, gaat niemand er echt voor. Een oud Vlaams spreekwoord luidt: de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens.

Maar wat veel gemakkelijker is, is om geen doelen te stellen. Dan is alles goed wat je doet.