HOE IDENTIFICEER JE COMMUNITY’S BINNEN JE BRANCHEORGANISATIE?

Zie jij het nut van een of meerdere community’s binnen jouw brancheorganisatie? Als je een grote diversiteit aan leden hebt, elk met zijn of haar unieke behoeften en uitdagingen, dan is het nuttig om aan een community te bouwen. Met kleinere, gerichte groepen binnen je ledenbasis speel je in op specifieke behoeften en interesses, en daarmee lever je je leden echte waarde. De vraag is alleen: hoe identificeer je community’s binnen je brancheorganistie? We leggen het in dit blog aan je uit.

Iedereen heeft te maken met community’s. Denk bijvoorbeeld aan je lokale sportvereniging, een hobbyclub, ondernemersvereniging of politieke partij, of online platformen als LinkedIn, Discord, Reddit of Behance. Een community is in het algemeen een plek waar mensen of bedrijven met gedeelde interesses of waarden samenkomen om te communiceren, kennis te delen en gezamenlijk naar een gemeenschappelijk doel te werken.

Als brancheorganisatie kun je community’s vormen rond thema’s als ondernemerschap, technologie, duurzaamheid, bedrijfsontwikkeling, onderwijs, gezondheid, marketing, regelgeving, netwerken, sector-specifieke onderwerpen, belangenbehartiging en sociale verantwoordelijkheid. Het thema ondernemerschap is bijvoorbeeld interessant voor starters of juist voor degenen die nadenken over bedrijfsovername. Je kunt dus alle kanten op. De kracht van een community zit ‘m in de vraag ernaar.

Lees ons blog over het belang van community’s

Evalueren of je gewenste visie en doelen behaald zijn

Ongemerkte behoefte

Het aantal verschillende vraagstukken die binnen een brancheorganisatie leven, kan groot zijn. En of het nu gaat om kleine startups, middelgrote bedrijven of grote ondernemingen waar je ledengroep uit bestaat, je brancheorganisatie groeit door verbinding met je leden. Er kan ongemerkt behoefte zijn aan duidelijke, gerichte communicatie over een specifiek thema, bijvoorbeeld privacy en databescherming of kunstmatige intelligentie. Het is belangrijk dat je die behoeftes identificeert.

Zonder goed gestructureerde community’s vinden brancheorganisaties het vaak lastig om effectief te communiceren en hun leden waarde te bieden. Het is ook niet te doen om alle uiteenlopende behoeften te adresseren met één algemene benadering, want hierdoor loop je het risico op gebrek aan betrokkenheid, verwarring en inefficiëntie.

Gericht je leden leren kennen

De eerste stap in het identificeren van nieuwe community’s is onderzoeken welke groepen er binnen je brancheorganisatie bestaan. Dit kun je doen door verschillende criteria te analyseren, zoals demografische gegevens, interesses, gedeelde uitdagingen en relevante trends binnen de sector. Door een diepgaand begrip van je leden te krijgen, kun je gerichte en waardevolle community’s opzetten. Deze aanpak kun je hanteren:

– Verzamel data over je leden en analyseer die. Welke demografische kenmerken hebben ze? Welke (sub)sectoren vertegenwoordigen ze? Welke technologische en zakelijke uitdagingen staan centraal in hun dagelijkse werkzaamheden?

– Ontdek welke thema’s er op dit moment binnen je sector leven. Dit kunnen thema’s zijn als circulaire economie, diversiteit en inclusiviteit, software-automatisering en cybersecurity, maar ook ‘oudere’ thema’s die nog steeds relevant zijn. Probeer aan de hand daarvan te begrijpen wat je leden bezighoudt.

– Voer enquêtes uit en doe onderzoek. Hiermee kun je op gerichte wijze de specifieke behoeften en interesses van je leden achterhalen. Vraag hen welke onderwerpen ze belangrijk vinden en of ze interesse hebben in het deelnemen aan een community rond die thema’s.

– Organiseer kennisbijeenkomsten. Plan deze bijeenkomsten voor verschillende groepen binnen je organisatie, zoals bedrijfseigenaren of marketing- en communicatiemensen. Deze bijeenkomsten kunnen dienen als een test om te peilen of er behoefte is aan een meer gestructureerde community.

Zet een tijdelijke community op

Soms kunnen tijdelijke community’s nuttig zijn, vooral wanneer ze gebaseerd zijn op de resultaten van onderzoek of enquêtes. Bijvoorbeeld, als uit een enquête blijkt dat er veel interesse is in een specifieke technologie of een recente beleidsverandering, dan kun je een tijdelijke community oprichten om dit onderwerp te verkennen.

Stel, je brancheorganisatie richt zich op de bouwsector. Uit je analyse blijkt dat er een groeiende behoefte is aan kennisdeling over duurzaamheid en nieuwe bouwtechnologieën. Door een enquête onder je leden te houden, ontdek je dat veel bedrijven geïnteresseerd zijn in het implementeren van duurzame praktijken maar niet weten waar te beginnen.

Na het organiseren van een kennisbijeenkomst – waar experts praatten over duurzame bouwmethoden en leden hun ervaringen deelden – merk je dat er veel enthousiasme is voor verdere samenwerking. Op basis hiervan kun je besluiten om een community op te richten die zich richt op duurzaamheid in de bouw. Deze community kan regelmatig bijeenkomsten houden, een online platform hebben voor continue interactie en toegang bieden tot exclusieve bronnen en trainingen.

Hulp bij je strategie

Goed gestructureerde community’s binnen je brancheorganisatie stellen je in staat om gericht in te spelen op de specifieke behoeften en interesses van je leden, en helpen aan meer betrokkenheid en tevredenheid. Leden kunnen via community’s waardevolle kennis delen, innovatieve ideeën ontwikkelen en langdurige relaties opbouwen.

Bij het opzetten van community’s is het belangrijk om strategisch te werk te gaan. Het ontwikkelen van effectieve communitystrategieën gaat niet vanzelf, en wij kunnen je daarbij helpen als gespecialiseerd marketing- en communicatiebureau. Bovendien kun je ons inschakelen voor relevante content en het beheren van platforms voor interactie. Ons team zorgt ervoor dat jouw community’s levendig en betrokken blijven, waardoor je als organisatie sneller kunt reageren op trends en ontwikkelingen binnen de sector.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over hoe we jouw brancheorganisatie kunnen ondersteunen in het bouwen van succesvolle community’s.

Direct contact opnemen

Wij zijn ook nog te vinden op sociale media:                                        instagram giraffes4zebras     Facebook giraffes4zebras          youtube giraffes4zebras                 linkedin giraffes4zebras                tiktok giraffes4zebras

 

WE LOOK AHEAD

Zijn wij jouw strategische partner op afstand?

Laat ons weten wat we voor jou kunnen betekenen door contact op te nemen met:

Neem contact op met Giraffes4Zebras

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing