WAT NOU ALS HET WEL STRAKS MINDER GAAT?

Is jouw bedrijf klaar voor: inflatie, stijgende rente en personeelstekorten.

Allemaal signalen dat het al op korte termijn minder zal gaan met onze economie.

Je kunt en je moet jouw bedrijf er op voorbereiden.

  • Hou je prijzen in de gaten. Wacht niet te lang met het aanpassen van je prijzen want je marges staan onder druk. Door hogere grondstofprijzen, energie- en brandstofprijzen en stijgende loonkosten. Bereken dit door aan je klanten.
  • Hou je vaste kosten in de gaten. Ga met de stofkam door je maandelijkse uitgaven heen.
  • Hou je openstaande debiteuren in de gaten. Zeker nu! Veel bedrijven hebben een cashflow probleem na de zomer. Eerst moeten ze vakantiegeld betalen, daarna wordt er minder gefactureerd in de zomer, waardoor er in september minder binnen komt. In oktober moeten veel bedrijven beginnen met het aflossen van de COVID-belastingschuld. Zorg dat je je geld op tijd binnenkrijgt.
  • Analyseer je klantenbestand. Gaan jouw klanten minder geld uitgeven zodra er economische tegenwind komt? Is jouw bedrijf conjunctuurgevoelig? Denk na over je verkoopstrategie. Ga je meer verkopen bij je bestaande klanten? Ga je nieuwe klanten zoeken in het bestaande segment? Of ga je nu al nadenken over andere afzetmogelijkheden? Andere sectoren? Of export?
  • Breng je marketing op orde. Zorg dat je website up-to-date is, zorg voor een actueel klantenbestand en e-mailbestand, zorg voor foldermateriaal, zorg voor een goede webshop om ook de onlinemarkt goed te kunnen bedienen.

Kun je hulp gebruiken om jouw bedrijf recessie-proof te maken?

Wij analyseren samen met jou je bedrijf, leggen de aandachtspunten bloot en helpen je met het opstellen én uitvoeren van je nieuwe strategie. We gaan graag het gesprek met je aan.

Neem contact op met Rutger van Ommeren: